Merhaba, yazın bitmesine sayılı günler kala her Pazar gününü değerlendirmeye çalışıyor musunuz sizde? Evetse eğer cevabınız bu postumu çok seveceksiniz! :)
Şimdiden meraklı bakışları görür gibiyim. Daha fazla uzatmadan bugün gerçekleştirdiğim Muğla- Dalyan gezimi paylaşmak istiyorum sizlerle.
Dalyan evet, Caretta Caretta'larıyla, Mavi Yengeç'iyle, uzun mu uzun İztuzu Plajıyla, gelinlik bir kız gibi uzanan yemyeşil kanalıyla ülkemizin gözbebeği; DALYAN.
Aslında yazıma başlarken nelerden bahsedeceğimi ve sizinle nasıl paylaşacağımı tam olarak planlamamıştım. Ama mavi ve yeşilin müthiş titizlikle Tanrı tarafından buluşturulduğu bu cennette herşey öyle kusursuz ki şu an duygularımı dışa vurmak da hiç zorlanmıyorum. Aslında Dalyan'ı az çok bilenler ne demek istediğimi anlıyordur fakat ilk kez benimle keşfedecek olanları daha fazla meraklandırmadan fotoğraflara geçiyorum. Bakalım bana hak verecek misiniz?
MİTOLOJİDE KAUNOS ;
Kaunos'a adını veren kimdir?
Yunan mitolojisine göre, tanrıların tanrısı Zeus, Menderes Nehri kıyısında Tanrıça Leto'yu hamile bırakmıştır. Tanrıça Leto'nun ikizleri olmuştur: Apollon ve Artemis. Apollon'un oğlu Miletos da yıllar sonra büyük babası ile büyükannesinin seviştiği yeri bulmuş ve orada Milet kentini kurmuştur. Ülkesi'ni genişletmiş ve Karya adını vermiştir.
Karya Kralı Miletos'un da ikizleri olmuştur. Erkeğe Kaunos, kıza Byblis adı verilmiştir. Büyüdüklerinde Byblis, erkek ikizine aşık olur. Bu aşk, kardeş sevgisinin çok ötesindedir. Kız kardeşinin yasak aşkına karşılık vermeyen Kaunos, yanına dostlarını alarak ülkesini terk eder. Güneye giden Kaunos, şimdi kendi adıyla anılan yerde yaşamaya karar verir. Kaunos'un gidişine üzülen Byblis, o kadar çok gözyaşı döker ki, hala Dalyan'da akan ve Calbis adı verilen pınarlar, o gözyaşlarından oluşmuştur. Hasrete dayanamayacak hale gelen Byblis, sonunda kendini bir kayadan aşağı atarak canına kıyar. Tarihçi Ovidius da kentin kuruluşunu bu efsaneye bağlı kalarak anlatmıştır.
Bu mitolojik efsane Anadolu'da günümüze kadar yaşamın bir parçası olarak varlığını sürdürmüştür. Anadolu'nun pek çok yerinde akrabalar arası aşklardan hala 'Kaunoş aşkı' diye söz edilmektedir.
|
|
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder