29 Eylül 2015 Salı

Ayvalık - Cunda



Yazı ugurladigimiz şu son günlerde  size son bir gezi yazısı  ile veda etmek istedim. Ege nin saklı kalmış guzelliklerinde birisi de hiç şüphesiz Ayvalık ve koyları.. Ege nin aslında birçok koyları mavi ve yeşili ile sizi karşılıyor ama Ayvalık ve Yunan Adaları arasındaki mesafeye  çok yakın olduğu için burası diğer yerlerden biraz daha farklı kalmasına neden olmuş..

Bizde birgün yola çıkıp bu güzel yeri keşfetmek istedik.. Bakalım siz bu saklı kalmış yer hakkında ne düşüneceksiniz.




Ilk olarak Maden Adasına gittik taş ve toprak yollar san sonra güzel ve temiz bir koya çıkıyorsunuz. . Ama denize girmek istiyorsunuz daha güzel koylarda mevcut.. okadar yol gitmenize değmez bence ama tekne turu ile görmenizi isterim..



Etrafı ve tarihi yapısıyla büyüleyici bir yer bıyık beachinden geçtikten sonra sizi zorlu bir yol bekliyor sıt alanı olduğu için hiç bir şekilde asfaltlanma olmamış bu yüzden yol sizi çok zorluyor. Şu anda Sabancı ailesi tarafında  koruma altına alınan ve sadece çarşamba günleri saat 11 - 15 arası 10 dakikalık rehber turu ile gezmek mümkün ben pazartesi gittiğim için içini gezmek imkanı bulamadım



Bu gördüğünüz yer ise Çamlık Manastırı ama manastırda geriye türklerin yazdığı duvar yazıları ve manastırın iskeleti kalmış ama yolu yokuş ve yol boyunca Cunda evleri inin güzelliklerini görmeniz  mümkün oluyor.. Üst tarafında ise restore edilmiş kilise ve kitaplık bulunmakta bahçesinde oturup cayinizi yudumlarken bir yandan da deniz manzarasını izleyebilirsiniz..








Kilise içine ve arşivlere bakmakta serbestsiniz yine burasında Sabancı ailesi tarafından bakım ve koruma altında







Yol boyunca güzel manzaralar size eşlik edecek etrafı izlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamiyorsunuz. ..

Cunda dan ayırmadan önce kordon boyunda bulunan Taş kahveden bir kahve içmeden ayrılmayın derim

Sırada meşhur  Şeytan Sofrası ..





Burası hakkında birçok hikaye duydu  ama size kapıda yazan hikayeden kısaca bahsetmek  istiyorum eski zamanlarda güzel bir köy varmış ve köylülerden biri herkesten ayrı bursa yaşarmış bir gün köyde büyük bu kıtlık başlamış ve herkes bu kılıktan yukarda yaşayan kişiyi sorumlu tutmuş papaz öldürülmesi için emir vermiş çıkanlardan biri bunu yukardaki kişiye söylemiş oda köylüler gelmeden kuş sütü  eksik olmayan bir sofra hazırlamış köylüler sofranın cazibesine dayanamip oturmuslar oda bu esnada kaçmış ayağının biri Ayvalik ta diğeri ise midilli de olduğu söyleniyor ...

Bunlar bu efsane tabiki bunlar bu kenara bırakıp siz gün batiminin  keyfini çıkarın :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder