16 Kasım 2013 Cumartesi

ZEYTİN





Bugün yolda yürürken zeytin toplayan kadınlar ve çocuklar gördüm. Bende egede doğmuş ve büyümüş biri olarak zeytinle haşır neşir olmuşluğum var. Sonra düşündüm ki genelde herkesin evinde olan sadece zeytin veya zeytin yağı olarak tüketmediğimiz Akdeniz iklimine özgü bu ağaç türünü ne kadar tanıyoruz? 
Öncelikle zeytinin kahvaltı sofralarımıza kattığı lezzetin yanı sıra zeytinyağı da salıklı Akdeniz kültürünün bir sembolü durumuna gelmiştir. Zeytinin meyvesi ülkemizde kahvaltılarda yer alan birçok yemeğin özellikle salataların süslenmesinde kullanılan yararlı bir yiyecektir. Zeytin meyvesi yeşil zeytin, siyah zeytin, salamura vb. şekillerde soframızda bulunmaktadır. 

Şimdi ise zeytinin faydalarından bahsedelim:  

*Kan şekeri seviyesini düzenler ,soğuk algınlığı, kulak enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları, herpes virüsü, dizanteri, hepatit A,B,C , kandidiyasi, zatürre, cilt rahatsızlıkları, zona , romatizmal hastalıklar, bronşit, antioksidan etkisi, LDL kollestrol seviyesini düzenleme.. 

Zeytin yağının faydaları: 
 Zeytinyağı güzellik sektöründe oldukça kullanılan bir üründür. Cilde ve saçlara güzellik katar. Kuru cildi canlandırır, kırışık azaltır. Cildi yumuşatır, esnek ve pürüzsüz olmasını sağlar.Yorgun ayakları dinlendirir ve canlandırır. Çatlakları tedavi eder.Saçtaki kepeği ve dökülmeyi önler. Ayrıca yemeklerimize ayrı bir tat verir.  



  
Zeytin çekirdeğinin faydaları: 
Ülser gastrit gibi mide problemlerini bitirir. Bağırsak ve sindirim yollarını üzenler. Basur ve prostatı engellediği. İç organlarda oluşabilecek kanserojen hücrelerin oluşumunu engellediği.. zeytin çekirdeklerinin sindirilmeye ihtiyacı yoktur. Ayrıca zeytin çekirdeğinden tesbihte yapılmaktadır. 


Zeytin yaprağının faydaları: 
Zeytin yaprağı da zeytin gibi birçok benzer faydası vardır. İsterseniz bir çay tarifi verelim. 
Bir yemek kaşığı kıyılmış kuru zeytin yaprağı üzerine bir bardak kaynamış su döküldükten sonra üstü kapalı olacak şekilde 10 dakika kadar bekleyip süzerek içiniz dilerseniz limonda kullana bilirsiniz. Bu çayı haftada 2-3 defa tüketmeniz sağlığınız açısından iyi gelecektir. 

Zeytin sabunun faydaları: 
cildi lekelerini önler. Saçların güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar. Göz hastalıklaına karşı direnç sağlar. Egzama, mantar, pişik, sivilce, alerji cilt hastalıklarında rahatça kullanılabilir 


 Zeytin ağacının yaprakları zafer, akıl ve barışı simgeler.Nuh'un gemisinde ise bir zeytin dalı ile dönen güvercin büyük sel felaketinin bittiğinin işareti sayılır.Bunun için zeytin kutsaldır.. 





                                                         Faydalı olabildiysem ne mutlu bana.. :)

3 yorum:

  1. Bende İzmir'liyim
    zeytinyağı oluyor genelde bizim zeytinler sofralıktan ziyade
    ahhh zeytin tabiki kutsaldır, sofraların baştacı şifa kaynağıı
    keşke değeri daha fazla bilinse...

    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel yazmışsınız teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkür ederim :) Sizlerle birlikte güzel paylaşımlarda bulunmak dileği ile :)

    YanıtlaSil